Skip to main content


Hoe voorkom ik een ‘communicatieve barrière’? Vier belangrijke stappen


Communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar heenpraten

Ik ben het nooit vergeten. Het maakte indruk en de uitspraak kwam van de misschien wel legendarische Udo Buys. Een markante man die ons destijds hielp op het gebied van communicatie in mijn ‘hotelketentijd’. De uitspraak van Udo is actueler dan ooit. Overal om ons heen wordt ‘langs elkaar heen gepraat’. We lopen vast in de ‘communicatieve barrière’. Niet alleen ‘face-to-face’, in een Teams of Zoom afspraak, maar ook regelmatig aan de telefoon.

Je zal misschien denken; ‘Nee hoor, wij communiceren heel goed met met elkaar’. En ook met onze opdrachtgevers, bezoekers en gasten. Dat is mooi en geloof ik ook best wel, maar toch zie ik in de praktijk dat het nog wel eens anders loopt. Is dat erg? Dat hangt natuurlijk een beetje van de situatie af, maar waar je actief aan de slag gaat met het optimaliseren van communicatie en rekening houdt met vier belangrijke stappen in het proces heb je meer kans dat de ander het een prettig gesprek vindt en zich beter begrepen voelt. Hoe doe je dat die ‘communicatieve barrière’ voorkomen? Daar komen ze!

Hoe voorkom ik een ‘communicatieve barrière’

  • Stap 1. Stel ‘open vragen’

    Dit zorgt ervoor dat u inzicht krijgt in de belangen van een ander, de drijfveren, de belangen en motieven. Zeg maar de ‘likes’ en mogelijke ‘dislikes. En dat is goud waard. Vooral commercieel.

  • Stap 2. Luister!

    Niets nieuws natuurlijk, maar luister je actief vol interesse om de ander oprecht te begrijpen of luister je om een antwoord te geven? Vat je samen en vraag je door om echt achter zaken te komen die belangrijk zijn voor de ander of verlies je je aandacht?

  • Stap 3. Begrip

    Ook weer zo’n bekende. Natuurlijk begrijp je de ander; toch? Maar zeg je dat ook en voelt de ander zich ook oprecht begrepen? En als er weerstand is in een salesgesprek of tijdens een onderhandeling? Geven we dan aan dat we de ander begrijpen of stellen we ons dan te kwetsbaar op? Begrip tonen is nog geen gelijk geven en een prima stap om ervoor te zorgen dat de communicatie beter verloopt.

  • Stap 4. ‘Doe er iets mee’

    Helemaal afhankelijk van de situatie natuurlijk. Dat kan een oplossing zijn, een alternatief maar ook gewoon een beter advies omdat je weet wat de ander wil, verwacht, zoekt en opgelost wil zien. Dat waren ze. Probeer ze maar eens uit.